Om du har köpt en kollamaskenlåda för häst finns allt du behöver i lådan, annars:
provtagning_vidiBörja med att skriva ut en följesedel för häst. Har du ingen dator så ring eller maila oss så skickar vi det du behöver! Fyll i följesedeln med namn, adress, hästarnas namn etc. Fyll även i vilka analyser du vill få utförda. Den vanligaste analysen kallas för 501 i vår prislista (det är den analysen som ingår i kollamasken för häst). Det är en analys där du får det viktigaste svaret, hur många ägg det finns per gram träck av de vanligaste maskarna.

Numrera och skriv namn på dina plastpåsar. Tips: Använd helst blixtlåspåsar. Om du använder vanliga plastpåsar, skriv långt ner, annars hamnar det lätt i knuten!

Lägg två eller tre färska träckbollar i varje påse.

En mycket viktig sak att tänka på är att se till att noggrant pressa ur all luft innan du tillsluter påsen. Parasitäggen behöver syre för att utvecklas. Om det börjar utvecklas en larv i ägget blir det tyngre och kan vara svårt att upptäcka i ett träckprov.

Lägg allt i en stor plastpåse. Kan du inte skicka direkt så lägg provet svalt. Lägg proverna och den ifyllda följesedeln i ett bubbelkuvert.

Lägg provet på postlådan, gärna nära tömningsdags. Posta ej torsdag till lördag eftersom postgången gör att det kanske blir liggande på posten över helgen. Det finns då risk för att provet blir förstört. I de flesta fall kommer provet fram till nästa dag, men i undantagsfall kan det ta flera dagar.

Provet analyseras samma dag det kommit till laboratoriet.

Vi skickar provsvaret tillsammans med eventuell faktura samma dag. Behöver du hjälp med att tyda resultatet hjälper vi till med veterinärkontakt.

Om du inte fått ditt provsvar inom tre dagar, tveka inte att ringa labbet för besked!