baggauktionProvtagningsinstruktioner

Träckprovtagning: Använd plastpåsar och ta 2-3 matskedar träck från varje djur.

Ektoparasiter: Lägg materialet (hår, hudskrap eller biopsi) torrt i plaströr.

Följesedlar

Ladda ner följesedel för övriga djurslag (PDF)

kollamasken

Det smidigaste sättet att kontrollera parasitstatus hos får och get är att använda kollamasken. Både kollamasken Får & Get och kollamasken Får & Get-I kan enkelt handlas i vår webshop, klicka här för att komma till webshopen.

Gård och Djurhälsan Får

Om du har får kan du få väldigt stor hjälp av Gård & Djurhälsan. Hos Gård & Djurhälsan Får finns landets experter på fårsjukdomar och fårhälsovård och dom kan ge dig den bästa rådgivningen. Som kund hos Gård & Djurhälsan Får får du dessutom upp till 20 samlingsprover (prov från upp till tre djur)/ år subventionerade med 60% i  proverna analyseras av Vidilab. På överstigande prover samt tilläggsanalyser får du 10% rabatt på Vidilabs ordinarie priser.

Läs mer om medlemskapets förmåner här.

Beställning av nytt provtagningsmaterial

Följesedel Gård och Djurhälsan Får (Obs! Kan endast användas av medlemmar i Gård och Djurhälsan)

Faktasidor

Instruktion för provtagning av får och get
Läs mer om vad som är viktigt att tänka på vid provtagning av får och getter

 

Vid inköp, isolering eller import vid eller misstanke om resistens

För kontroll av avmaskningseffekt vid inköp, isolering eller import, ange tydligt på följesedeln att det är en kontroll efter avmaskning samt avmaskningsdatum och vilket medel som använts. För att öka känsligheten sätts alltid odling vid 0 EPG på alla behandlingskontroller. Odlingen ingår i priset.
Om du vill kontrollera effekten av utförd behandling köper du två kollamaskenpaket och använder enligt följande:
Prov 1: Tas i direkt anslutning till eventuell avmaskning.
Prov 2: Tas 7-10 dagar efter utförd behandling. Ange tydligt på följesedeln att det är kontroll efter avmaskning, samt avmaskningsdatum och preparat. För att öka känsligheten sätts alltid odling vid 0 EPG på alla behandlingskontroller. Odlingen ingår i priset.

Unik kompetens på Vidilab
Läs mer om vad som gör Vidilab till ett unikt laboratorium när det kommer till bland annat diagnostik av fårets och getens parasiter