Nyhet! Nu utför vi även analyser på spannmål, läs mer här! (Klickbar länk)

Grovfoder är en av de viktigaste komponenterna i foderstaten för häst, nöt, får och get. Djuren, precis som vi har ett näringsbehov som behöver uppfyllas för att främja hälsa och för att de ska kunna prestera såväl i vardagen som i produktionen. Genom att analysera ditt foder hos oss på Vidilab får du möjligheten till att ta reda på näringsvärdet, innehållet av mineraler samt parametrar som ger en hint om ensileringsprocessen i ditt grovfoder vilket sedan kan användas som underlag i foderstatsberäkningar. Det ger även en bild över vilken djurkategori ditt foder kan vara anpassat till och vilka andra fodermedel du eventuellt behöver komplettera med.  Därmed kan analysen även ge en indikation på huruvida den vallfröblandningen man har är anpassad till djurkategorin, om gödslingen har varit optimal eller huruvida man ska välja skördetidpunkt.   

Spannmål är ett vanligt komplement som används i foderstater för många olika djurkategorier. För att kunna utföra en fullständig foderstat krävs även att det spannmål som ges till djuren även analyseras, då även de precis som grovfoder kan skilja sig i näringsvärden.  

Vi på Vidilab erbjuder kvalitetssäkrade analyser med snabba provsvar, som hjälper just dig att utfodra dina djur enligt deras behov och därmed bibehålla en god hälsa och välfärd hos djuren.  

Vi erbjuder analyser av grovfoder i form av grönmassa, hö, hösilage och ensilage för de olika djurkategorierna häst, får & get och nöt. Vi analyserar även helkärnor av vete, korn, råg, rågvete, havre och majs samt vetekross. Information om våra paket och de ingående parametrarna hittar du här.  (Klickbar länk) 

Du kan även enkelt beställa våra paket i vår webshop här. (Klickbar länk)

Processen för analys av näring och socker inleds med en torkning över natt och analyseras normalt efterföljande vardag med en spektroskopisk metod (NIRS). Svarstiden ligger normalt på 2-5 vardagar efter att provet kommit till laboratoriet. Tilläggsanalyser för mineraler analyseras med annan metod och svaras normalt ut 2-7 vardagar efter att provet inkommit till laboratoriet. OBS! Ej klippt prov debiteras extra provberedningsavgift.

Vid frågor, maila till: foder@vidilab.se