Vidilab utför närings- och mineralanalyser på vallfoder (hö, hösilage, ensilage och grönmassa) som innehåller <50 % baljväxter (till exempel klöver och lucern).

Om du ändå väljer att skicka in ett foder vi inte är kalibrerade för skickas det vidare till underleverantör till självkostnadspris, vi tar då ut en provberedningsavgift hos oss på grund av att vi måste bereda provet innan det skickas till aktuellt laboratorium, se prislistan. Näringsparametrarna analyseras då med kemiska metoder och svarstiden är normalt 2-4 veckor.

Processen för analys av näring och socker inleds med en torkning över natt och analyseras normalt efterföljande vardag med en spektroskopisk metod (NIRS). Svarstiden ligger normalt på 2-5 vardagar efter att provet kommit till laboratoriet. Tilläggsanalyser för mineraler analyseras med annan metod och svaras normalt ut 2-7 vardagar efter att provet inkommit till laboratoriet. OBS! Ej klippt prov debiteras extra provberedningsavgift.

Vid frågor, maila till: foder@vidilab.se

Information om analyserna hittar du här.

OBS! Om du inte fått ditt provsvar inom tre dagar, tveka inte att kontakta laboratoriet för besked, helst via e-post på provsvar@vidilab.se

Här hittar du frågor kring foderanalyser som ofta ställs av våra kunder (FAQ) ( sidan är under uppbyggnad)

Så här beställer du provtagningsmaterial

Nu kan du beställa foderanalys i vår webbshop, du hittar den här. Annars passar kanske dessa alternativ om du vill skicka foderprover till oss.

OBS! Som lamm- eller fårproducent och om du är kund eller har för avsikt att bli kund hos Gård och Djurhälsan ska du beställa provtagningmaterial här för att få del av deras rabatter och rådgivning:

Beställning material foderanalys GoD

För dig som INTE är kund hos Gård och Djurhälsan beställer du här:

Alternativ 1:

Beställ kollafodret i vår webbshop här (Länk).

kollafodret är ett paket som innehåller allt du behöver för att få ett snabbt svar på näringsvärdet i ditt foder. Betalning sker via Klarna.

Alternativ 2:

Du är välkommen att skicka in material på egen hand vid att göra såhär: Skriv ut följesedel och instruktion för grovfoderanalys.

Ladda ner följesedel

Använd eget material (plastpåse och vadderat kuvert) och FÖLJ INSTRUKTIONEN MYCKET NOGGRANT! Glöm ej porto.

Skicka till:

Vidilab AB
Box 33
745 21 ENKÖPING

Vidilab fakturerar dig i efterhand för önskad analys enligt ordinarie prislista.  Ordinarie prislista hittar du här: https://www.vidilab.se/fakta/prislista/

OBS! Mineralpaketen kan endast beställas tillsammans med näringsanalys.