viltrubrikOBS! För tillfället är det mycket frågor om cesiumanalys av vildsvinskött

Vi har tidigare fått frågan om cesiumundersökning och hade då kontakt med SLU som gör dessa undersökningar. Du kan kontakta Mark och Miljö där vi har två kontaktpersoner

Claes Rosén 070-6712853

Till dig som lämnar trikinprov direkt till laboratorietSäg till när du lämnar provet eller notera på följesedeln om det är bråttom med svaret. Kontakta oss gärna dagen innan om du vet att du ska lämna kött följande dag som är viktigt för dig att få snabbt svar på alternativt maila/ring oss vid 8-tiden och meddela att du lämnat prov i brevlådan.

Trikiner
Information om trikiner
Läs mer

Trikinfynd i Sverige
Trikinfynd gjorda i Sverige från 2003
Läs mer

Salmonella och vildsvin
Information angående fynd av salmonella på vildsvin
Läs mer

Viktigt att tänka på vid vildsvinsjakt!Varför måste man göra trikinprover? Varför kan man skicka in del av läggen men…

Publicerat av Kollamasken trikin Lördag 12 januari 2019

Instruktion för trikinprovtagning

Om du ska sälja köttet eller bjuda någon utanför ditt hushåll måste du enligt lag göra trikintest. Förordningen (EG) Nr. 882/2004 ställer krav på ackreditering av de laboratorier som utför trikinanalys inom offentlig kontroll. Vidilab är ackrediterade enligt ISO 17025 och är kvalificerade att utföra dessa analyser på ett kvalitetssäkrat sätt.

Analysen utförs med den så kallade magnetomrörarmetoden vilken är den enda idag godkända metoden. Observera att den så kallade kompressionsmetoden inte längre är tillåten då den inte säkert upptäcker en ny trikinart som påvisats i Sverige.

För att analysresultatet ska vara tillförlitligt ska muskulatur från mellangärde eller framben analyseras och materialet ska vara färskt (alltså ej fruset). Av säkerhetsskäl analyserar Vidilab dubbel mängd prov när vi får in trikinprov taget från andra delar till exempel tugg-/kindmuskel ELLER om provet varit djupfryst.

Alltså, skicka alltid in prov från mellangärdet eller framben och skicka alltid färskt, ej fruset prov. Från björn ska prov tas från mellangärde, tuggmuskel eller tunga. Det går bra att förvara prover i kylskåpstemperatur i 2-3 veckor.

OBS! Trikinprov som innebär att vi på laboratoriet måste analysera dubbel mängd muskulatur av säkerhetsskäl kommer att debiteras extra kostnad. Allt för att du som kund ska få en så säker analys som möjligt.

Angående märkning av provet är det viktigt för att vi ska kunna identifiera just den gris du lämnat prov på. Om du skjuter flera grisar och skickar olika dagar är det speciellt viktig så vi vet att vi lämnar ut svar på rätt prov.

Angående utbesvarning: Eftersom det inte finns någon lämplig SMS-tjänst att tillgå svaras analysresultatet ut via e-post i första hand. Många lämnar sitt kött till rökning och rökeriet vill ha papper på att köttet är trikintestat.

Alltid sekretess på dina provsvar!

Följesedlar

Här hittar du följesedel för trikinundersökning

Specialavtal för Jägareförbundets medlemmar: Se Jägareförbundets hemsida under Medlemsförmåner för info om priser, följesedel mm.

Pris för trikinanalys

Se prislistan för uppdaterade priser.

Klicka här för att komma till vår webshop där du kan handla förfrankerade trikinkuvert till förmånligt pris.