Packa ditt prov korrekt

Börja med att skriva ut en följesedel för det djurslag provet gäller, du hittar dessa här. Har du ingen dator så ring eller maila oss så skickar vi det du behöver! Fyll i följesedeln med namn, adress, djurens namn etc. Fyll även i vilka analyser du vill få utförda. Analyser att beställa hittar du på vår prislista här.

Numrera och skriv namn på dina plastpåsar. Tips: Använd helst blixtlåspåsar. Om du använder vanliga plastpåsar, skriv långt ner, annars hamnar det lätt i knuten!

En mycket viktig sak att tänka på för träckprov är att se till att noggrant pressa ur all luft innan du tillsluter påsen. Parasitäggen behöver syre för att utvecklas. Om det börjar utvecklas en larv i ägget blir det tyngre och kan vara svårt att upptäcka i ett träckprov.

Lägg allt i en stor plastpåse tillsammans med något absorberande (t.ex. hushållspapper), förvara proven svalt (de får inte frysa!) tills du kan posta dem. Lägg proverna och den ifyllda följesedeln i ett bubbelkuvert. Tänk på att antingen innerförpackning eller ytterförpackning behöver vara styv.

Tänk på att paketera provmaterialet så det inte kan läcka. Kuvertet ska märkas med texten “För forskningsändamål och diagnostiska ändamål.” samt UN3373-märket. Hur detta ser ut hittar du här (länk). Du kan antingen skriva ut denna och fästa på förpackningen eller rita själv med spritpenna.

På kuvertet skriver du sedan avsändaradress samt adressen till Vidilab:
Vidilab AB
Box 33
74521 Enköping

Lägg provet på postlådan, gärna nära tömningsdags. Posta ej torsdag till lördag eftersom postgången gör att det annars kan bli liggande på posten över helgen. Det finns då risk för att provet blir förstört. I de flesta fall kommer provet fram till nästa dag, men i undantagsfall kan det ta flera dagar.

Provet analyseras samma dag det kommit till laboratoriet.

Vi skickar provsvaret tillsammans med eventuell faktura samma dag. Behöver du hjälp med att tyda resultatet hjälper vi till med veterinärkontakt.

Om du inte fått ditt svar inom tre arbetsdagar, tveka inte att kontakta
labbet för besked, helst via e-post på provsvar@vidilab.se.