Nyårsdag i ett fritidshus på Gotland. Gråvädret är tungt, alla funderar över hur morgondagens storm kommer bli. Vidilabs vd Bitte är och besöker vänner och på eftermiddagen kommer grannbonden, Sören Pettersson, över på en kopp kaffe och en hembakt saffransbulle.

Sören har ungefär 60 tackor och ett tjugotal nötkreatur. Mjölkbondetiden är över. Men han hänger i som en i många generationer på gården.

I våras drabbades hans lammungar, det heter så på gotländska, av diarré. Det kan ju hända ibland, men nu blev de så dåliga att några dog. När djuren blir sjuka och dör är det både känslomässigt jobbigt och ledsamt. Sören sökte snabbt kontakt med veterinär som föreslog att han skulle skicka in träckprover till Vidilab för att se om det var parasiter. Nu blev det att jobba snabbt. Det var redan torsdag lunch och skulle proven komma fram till labbet före helgen måste allt stämma.

Lyckosamt så fungerade allt, posten kom fram till Vidilab på fredag morgon klockan åtta. När posten öppnades förstod personalen direkt att detta var ett prioriterat prov. Det går ju aldrig långsamt på Vidilab, men här kan timmar vara livsavgörande.

Bitte Ljungström är en av världens mest drivna parasitologer när det gäller träckprover och det tog henne inte lång stund vid mikroskopet för att inse att det handlade om sjukdomsframkallande koccidier. Det finns behandling, men det är bråttom. Bitter ringer upp Sören som sitter på traktorn mitt i vårbruket.

-Nu, Sören, får du ta kafferast även om klockan bara är nio och åka hem till gården och ringa veterinären! Bitte är tydlig i telefonen och Sören tar tacksamt emot hennes tips. Han ringer direkt hem till sambon som börjar söka kontakt med deras veterinär.

Veterinär Petter Schwan är andra generationens fårveterinär på Gotland, hans pappa Olof är pensionär men fortfarande aktiv, bland annat som konsult på Vidilab. Peter förstår direkt vad som behöver göras och ringer in recept till apoteket.

En snabb tur till apoteket i Visby, tre mil norrut och tillbaka till gården går i ett huj och behandlingen kan sättas in.

Lammungarna svarar snabbt på behandlingen och en nöjd veterinär och en lättad bonde kan göra kväll.

Sören berättar som det hade hänt igår. Samtalet runt kaffebordet är fokuserat och vi andra som sitter vid sidan om kan ana att det är tungt när lammen dör, men också en stor lättnad när man ser det som är kvar bli friska och starka igen. Tankar om hur koccidierna kan undvikas i år byts och det märks att både Sören och Bitte har goda förhoppningar inför våren.

Vidilab har en världsunik kompetens inom koccidieanalyser. Inget annat labb klarar av att så snabbt göra en bedömning som i det här fallet blev direkt livsavgörande för lammungarna och som ekonomiskt räddade gården från ett svårt bakslag.

-Du måste ringa direkt om du ser något misstänkt, säger Bitte till Sören. “Hau”, svarar Sören. Vi fastlänningar tolkar det som ett jo. Det ser ut som att de har fått en god relation, lammbonden Sören och laboratorieexperten Bitte.