viltrubrikTrikiner
Information om trikiner
Läs mer

Trikinfynd i Sverige
Trikinfynd gjorda i Sverige från 2003
Läs mer

Instruktion för trikinprovtagning

Om du ska bjuda någon utanför ditt hushåll måste du enligt lag göra trikintest. Om köttet ska säljas måste det passera en vilthanteringsanläggning som även skickar iväg prover för trikinanalys. Trikinkontroll ska enligt lag utföras på kött från tamsvin, vildsvin, häst, björn m.fl. som ska säljas för konsumtion. Tack vare trikinkontrollen är det cirka 50 år sedan det senaste utbrottet av trikinos i Sverige.Förordningen (EG) Nr. 882/2004 ställer krav på ackreditering av de laboratorier som utför trikinanalys inom offentlig kontroll. Vidilab är ackrediterade enligt ISO 17025 och är kvalificerade att utföra dessa analyser på ett kvalitetsäkrat sätt.

Analysen utförs med den så kallade magnetomrörarmetoden vilken är den enda idag godkända metoden. Observera att den så kallade kompressionsmetoden inte längre är tillåten då den inte säkert upptäcker en ny trikinart som påvisats i Sverige.

För att analysresultatet ska vara tillförlitligt ska muskulatur från mellangärde eller framben analyseras och materialet ska vara färskt. Av säkerhetsskäl analyserar därför Vidilab dubbel mängd prov när vi får in trikinprov taget från andra delar till exempel tugg-/kindmuskel ELLER om provet varit djupfryst.

Alltså, skicka alltid in prov från mellangärdet eller framben och skicka alltid färskt prov. Från björn ska prov tas från mellangärde, framben, tuggmuskel eller tunga. Det går bra att förvara prover i kylskåpstemperatur i 2-3 veckor. Trikinprov som innebär att vi på laboratoriet måste analysera dubbel mängd muskulatur av säkerhetsskäl kommer att debiteras extra kostnad. Allt för att du som kund ska få en så säker analys som möjligt.

Angående utbesvarning: Eftersom många lämnar sitt kött till rökning och rökeriet vill ha papper på att köttet är trikintestat svarar vi gärna ut via e-post i första hand. Ange tydligt din e-postadress på följesedeln!

Alltid sekretess på dina provsvar!

Priser för Jägareförbundets medlemmar

Det allra förmånligaste när du vill skicka in ett trikinprov är att beställa våra förbetalda provtagningskit kollamasken trikin. Snabbt och smidigt att ha till hands när du skjutit ett vildsvin, björn eller annat djurslag som ska trikintestas.

Som medlemsförmån kan Jägareförbundets medlemmar köpa förbetalda och förfrankerade  kollamasken-trikinkuvert på kollamasken.nu till starkt rabatterat pris.

OBS! För att få priset för Jägareförbundets medlemmar måste du ange en rabattkod samt ditt medlemsnummer i förbundet. För rabattkod, se jagareforbundet.se under medlemsrabatter.

https://jagareforbundet.se/medlem/medlemsrabatter/

Subventionerade trikinanalyser

Regeringen har beslutat att från och med 1 Juli subventionera trikinanalyser på vildsvin. Detta innebär att priset blir lägre för dig som jägare.

Regeringens pressmeddelande om detta hittar du här. (Klickbar länk)

Vad gäller för subventionen?
– Provet ska vara från vildsvin.
– Köttet är endast för konsumtion inom det privata hushållet, det får ej säljas vidare. Man får heller inte bjuda på eller ge bort köttet.
Underskrift på följesedel krävs för att intyga att provet uppfyller dessa krav.

Subventionen kommer gälla fram till 2021-12-31 eller fram tills den avsatta summan är slut. Efter detta kommer kund faktureras för kostnaden.

I vår webbshop kan du köpa våra färdiga kuvert kollamasken trikin till ett lägre pris där subventionen dragits av i förhand. Du hittar de här. (Klickbar länk)

Kom ihåg att kollamasken trikinkuvert du redan köpt fortfarande går att använda i de fall kraven för subvention inte uppfylls och att de går att spara då de inte har något utgångsdatum.

Pris för Jägareförbundets medlemmar med subvention: 50:-/st inklusive moms oavsett antal. Ordinarie pris med subvention är 80:-/st, 60:-/st vid köp av 10 kuvert eller fler inklusive moms. Alltid fraktfritt hemskickat till dig.

Pris för jägareförbundets medlemmar utan subvention: 170:-/st inklusive moms oavsett antal. Ordinarie pris utan subvention: 200:-/st.

Enligt samarbetsavtal erhåller Jägareförbundets medlemmar ett rabatterat pris på trikinundersökningar. Kravet för att priset skall gälla är att medlemsnummer i Jägareförbundet anges tydligt på följesedeln.

Vid fakturering tillkommer expeditionsavgift 30:- ex. moms

OBS! Trikinprov som innebär att vi på laboratoriet måste analysera dubbel mängd muskulatur av säkerhetsskäl kommer att debiteras dubbel kostnad. Allt för att du som kund ska få en så säker analys som möjligt.

Följesedlar

Följesedlar hittar du här.

Till dig som lämnar trikinprov direkt till laboratoriet

Säg till när du lämnar provet eller notera på följesedeln om det är bråttom med svaret. Kontakta oss gärna dagen innan om du vet att du ska lämna kött följande dag som är viktigt för dig att få snabbt svar på alternativt maila/ring oss vid 8-tiden och meddela att du lämnat prov i brevlådan.