Jag och min frieserhäst Iwan (import från Holland, f 2010) finns i ett stall utanför Katrineholm där Iwan just nu har fem hästkompisar. Vi hästägare försöker göra saker och ting gemensamt som inköp av hö, spån m m. Runt stallet finns stora hagar som är uppdelade på sommar- och vinterdagar. 

Vi är absolut inga specialister på hästarnas parasiter men vi har en strävan att lära oss och göra så rätt som möjligt, både för hästarnas och den övriga naturens skull. Vi blir så sakteliga bättre och bättre på detta och det är där som kollamasken kommer in i bilden.

Hösten 2018 tog vi prover gemensamt och fick sedan ett provsvar som vi hade svårt att förstå. Jag tog fasta på erbjudandet om att konsultera en av kollamaskens veterinärer och vi hade ett långt och väldigt bra samtal! Hon kunde konstatera att vi hade fantastiska provsvar och att vi verkar ha robusta hästar! Alla var nämligen ”rena” utom en äldre hästkille där man hittat ett bifynd av bandmask som han fick behandling för samt ett yngre sto som hade 200 av stor eller liten blodmask. Just värdet för blodmasken var verkligen inte mycket i början av november enligt veterinären. 

Vi fick rådet att nu i maj 2019 ta nya prover och då lägga till odling för stor blodmask som vi också lärt oss, är den riktigt farliga masken. Nu håller vi därför på att samordna oss och beställa en gemensam provlåda. 

Det är smidigt med kollamasken, att kunna beställa gemensam provlåda som ger lite lägre pris för var och en, att provsvaren kommer snabbt och att man sedan kan få svar av veterinär på följdfrågor som nästan alltid dyker upp!  Tryggt och hög kvalitet sammanfattningsvis!

Mvh

Eva Hersler